1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda Fan Hızı Nasıl Ayarlanır?

Bilgisayarda Fan Hızı Nasıl Ayarlanır?
0

Fan hızı ayarlama işlemi için ek bir uygulamaya ihtiyaç yoktur. Bilgisayarınız destekliyorsa programa ihtiyaç duymadan üretici firmanın sunduğu fan hızı ayarlama programı ile kontrol edebilirsiniz. Fan hızı kontrolü yapabilmeniz için bilgisayarınızda FN tuşunun olması gerekir. FN tuşu bilgisayarınızda birçok kısayolu aktif etmek ya da pasif hale getirmek için kullanılan bir tuştur. Fan hızı ayarlamak için kullanılan yöntemler bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterir.

Bilgisayarların farklı tuş kombinasyonları olduğu için kendi bilgisayar modelinize uygun olan kombinasyona bakmanız gerekir. Marka ve modele göre farklılık gösterir. Dilerseniz programlar indirerek fan hızı ayarlama işlemini yapabilir dilerseniz de direkt olarak kendi bilgisayarınızın sisteminden kontrol edebilirsiniz. Bilgisayarınızın aşırı ısınmasını önlemek ve daha rahat bir şekilde kullanmak için fan hızı ayarını yapabilirsiniz.

Eski Bilgisayarlar İçin Fan Hızı Nasıl Ayarlanır?

Bilgisayarınıza fan ayarı yapabilmek için yeni bir bilgisayara sahip olmanız gerekmez. Eski bilgisayara sahip olan kişiler de kısa sürede bilgisayar fanlarının ayarını yapabilirler. Eski bilgisayarlarda iki farklı fan hızı ayarlama sistemi vardır. BIOS ile ayarlama ve PSU ile ayarlama yollarını kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Laptop Fan Hızı Ayarlama Nasıl Yapılır?

Laptop fan hızını birçok farklı yöntemlerle ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz yazılımlar kullanmayı tercih edebilir dilerseniz de manuel olarak hız ayarlamasını gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayarın fan hızını ayarlamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bilgisayarınızın yüksek sıcaklıkta olması, fan hızının bazı durumlarda düşük performans sergilemesi gibi nedenlerden dolayı fan hızını kontrol etmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. BIOS fan hızı ayarlama sistemini kullanarak dilediğiniz ayarı yapabilirsiniz.

BIOS Fan Hızı Ayarlama

Bilgisayarların ara yüzleri marka ve modele göre farklılık gösterir. Ancak her ne kadar değişiklik olsa da benzer ayarlamalar olduğu için BIOS hız ayarlama işlemini yaparak fan hızını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için BIOS arayüzünü açmanız gerekir. BIOS arayüzünü açabilmek için bilgisayarınızı tamamen kapatın ve tekrar başlatın. Daha sonra bilgisayarınızın marka ve modeline göre basmanız gereken tuşlara BIOS arayüzü açılana kadar basın. Her marka kendine özgü tuş kombinasyonuna sahiptir. HP BIOS arayüzünü açabilmek için F10 tuşuna basmanız gerekir. Asus için bilgisayarınız kapalıyken F2 tuşuna basın ve çalıştırın. BIOS arayüzüne ulaşana kadar F2 tuşuna basmaya devam etmeniz gerekir. Lenova marka bilgisayarlarda F2 ve FN tuşuna basılması gerekir.

BIOS ekranına eriştiğinizde Advanced adlı menüye girmeniz gerekir. Daha sonra Hardware Health Configuration adlı ayarı seçin. Açılan ekranda bilgisayarınızın fanı ile ilgili hız, ısı değeri, fan çalışma modu gibi özellikler gösterilir. Daha sonra Fan Speed Control Modes seçilir. Küçük bir pencere açılır ve fan çalışma modları gösterilir.

PSU Fan Hızı Ayarlama

Fan hızı ayarlama yöntemlerinden bir diğeri de PSU’dur. PSU fan hızı yönteminde masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız fan hızını artırmak yerine ekstra fanı kasaya takmanız daha iyi olur. Fan hızını artırmak için ek fan taktırabileceğiniz bir yöntemdir. Notebooklar da fan taktırılacak yer olmadığı için problem olabilir. Ancak, kasaya takacağınız 1 veya 2 adet fan bilgisayarınız için yararlı olacaktır.

Fan Hızı Ayarlama Programları

Oyun oynarken ya da bilgisayarınızda saatlerce dolaşırken ısınması ve fan sesinin yükselmesi bilgisayarınızın kendini zorlamasından kaynaklanır. Bilgisayarınızı çalıştırırken serin tutmak  için fan hızınızı ayarlamanız gerekir. Fan hızınızı manuel olarak değiştirebilir ya da özel yazılımlar tercih edebilirsiniz. Bilgisayarlarda fan hızını değiştirmek için kullanabileceğiniz birçok üçüncü taraf yazılım bulunur. Fancontrol, Anakart BIOS, MSI Afterburner, SpeedFan ve Macs Fan Control gibi yazılımları kullanarak fan hızı ayarlama işlemi yapılabilir. Bilgisayara ek program ihtiyacı duymadan da fan hızı ayarlama işlemini yapabilirsiniz.

Fan Hızı Kaç RPM Olmalı?

Bilgisayardaki fanlar normal ısı değerinde dakikada 2500-300 devir yapması gerekir. 5o derece ve yüksek sıcaklıklarda 5000 devir yapabilir. Fanınız dakikada 5000 devirden fazla devir yaparsa bilgisayarınızdan yüksek fan sesi duyulur. Bilgisayarınızda ideal fan ayarını yapmak bilgisayar performansını maksimum seviyeye getirir. Bilgisayarınızı daha kullanışlı hale getirmek için hız ayarlama işlemi yapabilirsiniz. Kendi bilgisayarınıza uygun şekilde ayarlayacağınız fan ayarını dilediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz. Bilgisayarınıza uygun fan ayarını yaptıktan sonra maksimum verim alarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 3
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir