1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Nvidia Geforce GTX ve MX Serileri Arasındaki Farklar

Nvidia Geforce GTX ve MX Serileri Arasındaki Farklar
0

Nvidia, ekran kartı tasarlayan ve üreten bir teknoloji şirketidir. Sektörde, telefon ve laptop gibi cihazlar için ekran kartı üreten şirketler arasında ön plana çıkmaktadır. Nvidia şirketi GeForce markası altına grafik işlem birimleri satışı yapmaktadır. Ekran kartları görüntü grafiklerini işleyerek oyunların çalıştırılmasını sağlar. Ayrıca uygulamaların fonksiyonlarını yerine getirmesine de yardımcı olur. Bu kartlar sayesinde cihazların uygulama ve oyun gibi dijital ürünleri çalıştırma becerisi ve kalitesi yükselir.

thumbnail
Önerilen Yazı
DirectX 11 İle DirextX 12 Arasındaki Fark Nedir?

Nvidia Geforce GTX ile MX Arasındaki Fark

Nvidia Geforce GTX ve MX grafik işlem birimleri arasında birtakım farklılıklar bulunur. En önemli farklardan biri farklı cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmış olmalarıdır. Nvidia Geforece GTX, MX serisinde yer alan grafik kartlarından daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Ek olarak, yazının devamında bahsedileceği üzere bu kartlar farklı cihazlarda çalıştırılabilirler.

Nvidia Geforce GTX grafik kartları masaüstü bilgisayarlar ve laptoplar için tasarlanmıştır. Bu seride mobil cihazlarda çalıştırılabilen modeller de mevcuttur. GTX ekran kartı, kaliteli bir grafik işlem birimine sahip olmasından ötürü çoğu oyunu sorunsuzca çalıştırabilir. Ayrıca resim ve videoların görüntü kalitesini arttıran yüksek çözünürlüğe de sahiptir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark

Nvidia grafik kartlarının MX serisi GTX serisi kadar özelliğe sahip değildir. MX grafik kartları daha düşük seviyeli programları çalıştırabilir. MX kartları güçlü bir grafik işlem birimine sahip olsa da GTX serisine dahil değildir.

İki serinin tasarımında da aynı parçalar bulunur ve 4096 Mb’lık hafızaya sahiptirler.

Karşılaştırma KriterleriNvidia Geforce GTXNvidia Geforce MX
Grafik İşlem Birimi Saat Hızı1392 MHz Grafik İşlem Birimi Saat Hızı1227 MHz Grafik İşlem Birimi Saat Hızı
Ekran Çözünürlüğü36.43 G Pixels/s’lik yüksek çözünürlüklü23.49 G pixels/s’lik düşük çözünürlüklü
TürleriBirçok farklı tür ve modeli bulunuyorGTX’e kıyasla daha az modeli bulunuyor
Hafıza Veri Aktarım Hızı192.1 Gb/s48.06 Gb/s
FiyatDaha pahalıDaha ucuz
HDMI KablosuVarYok

Nvidia Geforce GTX’nin Özellikleri Nelerdir?

GTX ve MX Serileri Arasındaki Farklar

Nvidia’nın Geforce GTX serisi, gelişmiş grafik kartlarından oluşuyor. Bu grafik kartları telefonlardan laptoplara, tabletlerden masaüstü bilgisayarlara dek çeşitli cihazlarda kullanılabiliyor. Masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmış olan fakat diğer cihazlarda da çalıştırılabilen grafik kartları da bulunmaktadır. GTX grafik kartları 1354- 1493 MHz aralığında çekirdek hızına sahiptir.

GTX serisi, 1392 MHz saat hızına sahip gelişmiş grafik işlem birimleri içerir. Çözünürlüğü oldukça yüksek olduğu için takılı olduğu cihazlarda oynatılan oyun, program ve uygulama görüntülerinin daha net olmasını sağlar. 1.73 Teraflop’luk işlem gücüyle de alternatiflerine kıyasla daha güçlü performansa sahiptir. 3 GB’lık RAM’ı ile veri ve kodların depolanabilmesi için geniş bir alan oluşturur.

Hafıza kullanımı açısından geniş bir hafıza aktarım hızı vardır. Bundan dolayı soğuması daha uzun sürebilir. Ekran kartları arasında en iyilerden biri olup, daha düşük seviyeli oyun ve uygulamalar için tasarlanmış alternatiflerine kıyasla daha geniş özellikleri kapsar. Ayrıca GTX grafik kartları HDMI çıkışı, yüksek hafıza saat hızı gibi özellikleri ile de alıcılar için harika bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Kendi fiyat yelpazesinde değerlendirildiğinde Nvidia Geforce GTX serisindeki grafik kartları, MX’e nazaran daha tatmin edici bir performans sunuyor. Kullanıcılar grafik kartlarından beklentilerini göz önünde bulundurarak iki seri arasında seçim yapabilir.

Nvidia Geforce MX’in Özellikleri Nelerdir?

Geforce GTX serisi, MX serisinden sonra piyasa sunulmuştur. MX serisi, masaüstü üstü bilgisayarlarda düşük seviyeli grafiklere sahip oyunların ve uygulamaların çalıştırılması amacıyla tasarlanmıştır. İlk satışa çıktıktan sonra MX serisinin farklı türleri de yayınlanmıştır. Fakat diğer türleriyle birlikte MX serisi, GTX serisinin kalitesine ulaşmayı başaramamıştır.

Geforce MX grafik kartları 1227 MHz saat hızına sahiptir. Ayrıca bu kartların ekran çözünürlüğü 23.49 G Pixels/s’dir. MX grafik kartları hem saat hızı hem ekran çözünürlüğü açısından GTX grafik kartlarından daha düşük kalmaktadır. Bu da daha yüksek çözünürlüklü oyun ve programların çalıştırılmasında GTX serisini daha iyi bir seçenek yapar.

MX serisinin GTX serisinden daha üstün özelliklerinden biri çekirdek hızıdır. MX serisi 1468-1532 MHz aralığındayken, GTX serisi 354-1493 MHz aralığındadır. Bu açıdan iki serinin de iyi bir performans sunduğu söylenebilir. Veri aktarım hızı açısından MX serisi GTX serisi kadar gelişmiş değildir. GTX serisi 3 GB’lık RAM alanına sahipken, MX serisi 2 GB’lık RAM alanına sahiptir. GTX grafik kartlarının farklı özelliklere sahip modelleri olduğu ve bahsedilen karşılaştırmaların aynı veya benzer fiyat aralığındaki kartlar arasında yapıldığını da hatırlatmakta fayda var. Bu özellikler çift veya çoklu monitör ve Vulkan olup önceki modellerde de bulunur. Diğeri ile karşılaştırıldığında performans açısından daha düşük olduğu görülebilir. Ayrıca GTX’in HDMI çıkışı özelliği de MX serisinde yer almaz.

Nvidia GTX Serisi ve MX Serisi Arasındaki Birtakım Farklılıklar

  • Nvidia Geforce GTX serisindeki grafik kartı 7008 MHz’lik bir hafıza saat hızına sahipken MX serisi grafik kartları 6008 MHz hafıza saat hızına sahiptir. Görüldüğü üzere hafıza saat hızı bakımından iki seri arasında 1000 MHz’lik bir fark vardır.
  • Nvidia Geforce GTX serisinde yer alan grafik kartlarının ekran çözünürlüğü MX serisinde yer alan grafik kartları ile karşılaştırıldığında daha iyi bir performansa sahip olduğu görülür.
  • Nvidia Geforce GTX grafik kartlarının bellek erişimi MX grafik kartlarından daha geniştir.
  • Nvidia Geforce GTX grafik kartlarının çekirdek hızı MX grafik kartlarından daha düşüktür.
  • Nvidia Geforce GTX serisi içerisinde MX serisindekinden daha fazla grafik kartı modeli bulunur.

Özet

Grafik kartı, görüntüleri çeşitli teknolojik cihazlarda oynatılmasını sağlayacak şekilde işleyen elektronik bir donanımdır. Grafik kartlarının görevleri arasında grafik işlem birimi aracılığıyla görüntü oluşturmak ve oluşturulan görüntüleri işlemek yer alır. Bilgisayarda oynatılacak görüntülerin renk ve hatlar gibi görsel özellikleri grafik kartları tarafından düzenlenir. Grafik kartları, grafik adaptörü, grafik yöneticisi ve grafik tahtası gibi isimlerle de bilinir. Bilgisayarların daha yüksek kalitede görsel işlemeler yapması grafik kartları tarafından sağlanır.

Hemen hemen her bilgisayarın bir grafik kartına ihtiyacı vardır. Özellikle bilgisayarını sık sık oyun oynamak için kullan kişiler mutlaka bir grafik kartına sahip olmalıdır. Video kurgulama uygulamalarının çalıştırılması sürecinde de grafik kartları önemli bir rol oynar. Bu sebeple herhangi bir elektronik cihaz almadan önce grafik özelliklerinin incelenmesi gerekir. Aksi takdirde cihazlar kullanıcıların beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Son yıllarda GTX serisi MX serisinden daha tercih edilir bir noktaya ulaşmış olsa da iki serideki grafik kartları da hala kullanılmaktadır.

Kaynak: https://askanydifference.com/difference-between-nvidia-geforce-gtx-and-mx/

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir